MerIT-pristagare 2001

MerIT-priset: Ericsson Erisoft för sin produkt TEMS.
Nils Lindberg, Kenneth Schönfeldt, Erik Svedmark, AnnaCarin Falkman, Rolf Olofsson och Bertil Furberg hjälptes alla åt att emot priset.
Juryns motivering var: ”TEMS är en lokalt utvecklad idé som har blivit en världsprodukt för testning av mobila telefonnät. Det unika var att koppla samman olika komponenter till ett nytt lättanvänt verktyg som vida överglänste konkurrenternas speciallösningar. Verksamheten sysselsätter ca 100 personer i Skellefteå samt drygt 200 i övriga världen.”

Årets IT-personlighet: Torsten Andersson, Skería Utveckling
Thomas Brännström delade ut priset som juryn motiverade så här: ”Torsten har bl. a varit med och byggt upp Skellefteå skolnät på ett sätt som gett Skellefteå en väldigt bra position.
Han har en oändlig vilja till ständiga förbättringar samtidigt som han inspirerar många andra att göra det bästa med de resurser som finns. Torsten har dessutom lagt ett humanistiskt perspektiv på IT-användandet.”

Bästa IT-examensarbete: Hur kan man övervaka ett ”Bluetooth-nätverk”, och vilka mätvärden är intressanta att monitorera. Den frågan ställde sig Mattias Franck och Fredrik Eriksson som läst elektronik vid Umeå universitet och gjort exjobbet hos Ericsson Erisoft.
Dessutom fick  Sven-Erik Sundh och Niklas Viklund ett hedersomnämnade för sitt arbete ”Audiella användargränssnitt.