Skelleftea Digital Alliance - nyheter

Skellefteå – Det smarta samhället

                            

 

Skellefteå, 2018-01-18

Ett unikt samarbete mellan skolkontoret, näringsliv och starka ideella krafter har mynnat ut i att
Skellefteå kommuns sjätteklassare bjuds in till en aktivitet för digitalt skapande under vårterminen 2018.
Skellefteå ligger långt fram i digitaliseringen och införde tidigt programmering i för- och grundskola. Ett väl etablerat samarbete med Kodcentrum har stärkt upp utbildningen inom programmering som också, sedan några år tillbaka, erbjudit kodstugor kvällstid i samarbete med Skellefteå Digital Alliance. Syftet är att inspirera och skapa intresse kring digitalt skapande och lägga en bra grund för nästa generation.

Under hösten väcktes en idé om att ta detta ytterligare ett steg och i samarbete med spelfestivalen Nordsken erbjuda en heldag med digitalt skapande för sjätteklassarna i kommunen. Alla skolor i kommunen erbjuds nu att delta i detta projekt.

Planen är att eleverna under våren ska arbeta i projektet och inom temat “Det smarta samhället” ta fram idé och innehåll till ett spel, en berättelse eller något liknande. Under en heldagsvistelse på Nordsken kommer detta sedan att slutföras och publiceras för andra att ta del av.

-Erbjudandet med aktiviteten ”det smarta samhället” är ett projekt där eleverna får vara kreativa och ges möjlighet att fundera kring positiva sidor med digitalisering. Att ta fram en idé genom digitalt skapande och programmering som är kopplat till innovation eller förbättringar i samhället för människor eller miljö, säger Andreas Hedlund projektledare för programmering i för-och grundskola.

– Vi är väldigt glada att vi får stå värd för detta. Spel, kultur och kreativitet är grunden för vårt event och ett samarbete av detta slag stärker upp detta ytterligare samtidigt som vi får en starkare koppling till civilsamhället. Denna aktivitet hålls dagen innan Nordsken öppnas publikt och det medför även att vi får en bra möjlighet att stresstesta vårt nätverk säger Johan Linder, projektledare för Nordsken.

– Vi stödjer initiativet för att det är viktigt att skapa intresse kring digitalisering, IT och programmering bland unga. Genom att evenemanget sker i skolans regi främjas jämlikhet och likvärdighet då man når även de som inte redan är intresserade av området. Skellefteå har en stark tradition av IT-företag och vi vill givetvis att det ska vara så i framtiden också. Därför är det ett viktigt mål för oss att öka intresset för IT hos ungdomar, att de ska vilja utbilda sig och stanna kvar i Skellefteå säger Maria Hurtig representant för Skellefteå Digital Alliance.

– Det här är en fantastisk möjlighet för fler barn att få förverkliga sina idéer med hjälp av programmering och digitalt skapande och utifrån en verklig samhällsutmaning! Vi är glada att vi kan bidra med våra erfarenheter från tidigare barnhack och med våra inspirerande volontärer som kan handleda eleverna, säger Lisa Söderlund, ansvarig för pedagogik på Kodcentrum.

Kodcentrum är en ideell förening som helt gratis introducerar barn och unga till programmering och digitalt skapande.
Kodcentrum samarbetar med flera stora bolag som Microsoft, Spotify, Informator, Sigma IT Consulting och Ericsson.

Skelleftea Digital Alliance är en ideell intresseförening för IT-producerande företag och användare av informationsteknik.

Nordsken är norra Skandinaviens största event för spelkultur och populärfiktion och det anordnas årligen i Skellefteå. Nordsken 2018 arrangeras 10–12 maj och beräknas dra mer än 10000 besökare.

För mer information:
Johan Linder                                                           Andreas Hedlund
Projektledare Nordsken                                     Utvecklingspedagog IKT/projektledare Skellefteå Kommun
johan@nordsken.se                                            andreas.hedlund@skelleftea.se
076-8233460                                                            072-2045733

Bilder från Nordsken 2017 samt logo finns på https://nordsken.se/press